Bedrijfsbezoek Ganda Ham

Op vrijdag 3 februari gingen de leerlingen van de derde graad SHO en 4 Hotel op bedrijfsbezoek bij Vleeswaren Corma, beter bekend onder de naam Ganda Ham te Destelbergen.

De naam Ganda is oud-Keltisch voor de stad Gent en duidt op het samenvloeien in de vorm van een hand van de rivieren Leie, Schelde en Lieve. Ganda is ook het evenwichtig samengaan van mens en natuur in het vlakke, Vlaamse landschap tussen de rivieren.

De artisanale traditie voor de bereiding van drooggezouten rauwe ham werd overgeleverd van generatie tot generatie. Tot vandaag houden de West-Europese boeren ze in ere. De varkenshouders slachtten hun dieren van november tot februari. In de koelte van de winter wreven ze de hammen in met zout om ze te bewaren en te laten rijpen. In de lente verhuisde het vlees naar de schuur om er te drogen. Een natuurlijk fermentatieproces verleent de hammen hun mooie mahoniehouten kleur en hun onovertroffen smaak. Soms werd de ham opgehangen in de schouw van de haard om er te roken. Ganda Ham heeft deze traditionele bereiding in haar fabriek nagebootst met een perfect resultaat tot gevolg.

Leerlingen en praktijkleerkrachten van 6RK, 5RK, 6H en 4H

 

Terug naar overzicht