Ecoman

“Pa, op school ben ik directeur”

 Lokeren, 9 november 2012 – Na 9 november weten we welke leerlingen van het Studiegebied Handel van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie uit Lokeren in de wieg zijn gelegd om een eigen bedrijf te runnen. Dan spelen 13 leerlingen uit het 6e jaar Handel en Boekhouden-Informatica er namelijk de cruciale fase van Ecoman, een praktijksimulatiespel waarbij ze in 1 markt drie groepen concurrerende bedrijven leiden. Al vier weken lang zijn deze leerlingen baas van hun eigen onderneming. Als een echt directiecomité nemen ze beslissingen die rekening houden met de steeds veranderende economische context. Straks weten ze wie van hen de markt het best bespeelt. Het vakoverschrijdende bedrijfsspel en de bijhorende interactieve website zijn initiatieven van de vroegere EHSAL, de Hogeschool – Universiteit Brussel (nu HUB).

Het bedrijf Ecoman produceert en verkoopt zonnepanelen, een nieuw product.  De onderneming heeft twee concurrenten. Bij de aanvang van het spel hebben die drie bedrijven elk een derde van de markt in handen. Aan het hoofd van de bedrijven staan groepen leerlingen die de directiefuncties onderling verdelen. Ze kiezen zelf een naam voor hun bedrijf en stellen een strategisch plan op om het drie jaar lang te leiden. Gedurende vier weken krijgen de leerlingen stap voor stap alle nodige basisinformatie over hun bedrijf en de eerste opdrachten. Dat gebeurt via de interactieve vernieuwde website www.ecoman.be. De vijfde week volgt dan een intensieve speldag onder begeleiding van de HUB-medewerkers.

Leerlingen bepalen bedrijfsstrategie

De leerlingen nemen zelf alle belangrijke bedrijfsbeslissingen: verkoopprijs, marketing en promotie, onderzoek en ontwikkeling, personeel, opleiding, lonen, productievolume, grondstoffen, machines en installaties, leningen, dividenden… Ze moeten rekening houden met prognoses over de economische situatie en de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen inschatten. Hun beslissingen worden ingevoerd in een softwareprogramma dat een overzicht van de nieuwe ondernemingstoestand geeft. Daarop kunnen de spelers zich baseren om hun strategie al dan niet aan te passen. Ook een concurrentieanalyse met een stand van zaken van de concurrerende ondernemingen helt hen daarbij. Wie uiteindelijk wint, hangt af van de evaluatiescores en het gevoerde ondernemingsbeleid, maar ook van de ethische waarden van het bedrijf en het teamwerk.

Zelfstandig leren en in groep beslissen

 Dit bedrijfsspel wil via een simulatie de leerlingen uit economische afstudeerrichtingen confronteren met de echte ondernemingswereld. Medewerkers van HUB zijn een dag lang aanwezig op de Handelsschool om de leerlingen bij het spel inhoudelijk te begeleiden. Dirk Vervaet, Directeur  van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie:  “Ecoman brengt de leerlingen duidelijk meer inzicht bij in heel wat bedrijfseconomische aspecten.

Het spel leert hen tegelijk de effecten van allerlei onverwachte factoren beter in te schatten. Er wordt ook aan maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan. Ook de reactiesnelheid van het individu en van de groep worden grondig op de proef gesteld. Ze leren bovendien zelfstandig aan een project werken, wat later zeker nuttig is. Dankzij al die uiteenlopende aspecten kan je als school o.m. de geïntegreerde proef echt een meerwaarde geven.”

Ecoman legt de nadruk op beslissingen nemen in teamverband, maar leerkrachten krijgen ook materiaal om bijvoorbeeld de taal- en presentatievaardigheden van hun leerlingen te testen in het kader van het spel.  Het biedt niet alleen een concrete invulling voor het onderwijsconcept van de geïntegreerde proef in het T.S.O., maar leent zich ook uitstekend om vakoverschrijdend te werken.

Voor meer informatie over Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Studiegebied Handel kunt u terecht bij Dhr. Dirk Vervaet, directeur Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie of Mevr. Rein Bousard, pedagogisch directeur Vrijheidsplein            25, 9160 Lokeren, tel. 09-348 61 39,  e-mail: info@olvp-lokeren.be

Voor meer achtergrondinformatie over Ecoman kunt u hier terecht: Hogeschool-Universiteit Brussel, Dienst SLO/ Didactisch Centrum ECOMAN

Tel.: 02/210.16.33
ecoman@hubrussel.be

Terug naar overzicht