Projectdagen met de derde graad

Donderdag 6 september

Rond 08.45 u. vertrekken we met eigen wagens en onze leerlingen van het zesde jaar Restaurant en keuken en het zevende jaar Banketaannemer-traiteur richting Wommelgem waar we de horecagroothandel Hanos gaan bezoeken. Na een filerijke trip komen we ginder om 10 u. net op tijd aan. We worden er ontvangen door één van de bedrijfsmanagers die ons in een aparte bedrijfsruimte een duidelijke uitéénzetting geeft waarvoor Hanos staat. Hieruit onthouden we vooral dat de klant, of hij nu zelf komt afhalen of beleverd wordt, voor de volle 100% centraal staat.

Rond 10.45 u. worden we dan in 2 groepen ingedeeld en krijgen we een uitgebreide rondleiding in alle food- en non- foodcompartimenten van het bedrijf. Hier gaat het iets vlugger in de reuzegrote diepvriesruimtes want -20 is niet echt warm!

Een spectaculaire nieuwigheid in de visafdeling is een reuzegrote tank met 1000 liter zeewater waarin o.a. schelpdieren en scheermesjes levend bewaard worden.

Na een smakelijke broodjesmaaltijd ons aangeboden door Hanos gingen de leerlingen individueel aan de slag in functie van hun geïntegreerde proef. De zesdes concentreerden zich vooral op de kostprijzen van de te gebruiken levensmiddelen en voor de zevendes was het belangrijk om op zoek te gaan naar grondstoffen die ze op het einde van het schooljaar kunnen gebruiken om hun internationaal getint buffet te kunnen uitwerken.

Na een boeiende en leerrijke uitstap rijden we om 15 u. terug schoolwaarts. Tijdens deze terugrit hebben we gelukkig heel wat minder file.

 

Vrijdag 7 september

Leerlingen van het zesde jaar Restaurant en keuken en het zevende jaar Banketaannemer-traiteur en hun begeleidende leerkrachten bezoeken vandaag het ambachtelijk chocoladebedrijf Balerdons in Sint Niklaas. Misschien doet de naam balerdon wel een belletje rinkelen want de link met de welbekende cuberdon, het wereldberoemde neuzeke is vlug gelegd.

En inderdaad, hier produceert men allerhande fijne pralines met een groot assortiment van diverse vullingen in dezelfde vorm van een cuberdons maar een maatje kleiner.

Om 10 u. worden we zeer hartelijk ontvangen door de zaakvoerster. Na de koffie neemt zij ons op een heel aangename en enthousiaste manier mee naar de wereld van de ECHTE chocolade. Met heel veel passie geeft zij ons een duidelijk beeld dat zij als bedrijf zelf eigenaar zijn van 2 plantages in Zuid-Amerika en tot onze verbazing leren wij dat er in de wereld veel meer “nep-chocolade” gebruikt wordt dan de echte pure versie.

Na de boeiende uitéénzetting volgt er een degustatie waarbij allen kunnen genieten van een waaier balerdons met diverse smaken en geuren. Vanwege de strenge HACCP-normen kunnen we de productieruimte enkel zien van achter glas en tot slot krijgen allen de gelegenheid om lekkernijen aan te kopen in het bedrijfswinkeltje. En omdat de degustatie een voltreffer was, is het even aanschuiven in het winkeltje.

 

 

 

Terug naar overzicht